Po raz trzeci Towarzystwo Przyjaciół Rawicza zorganizowało Konferencję „Kocham moje Miasto”. W tej edycji uczniowie rawickich szkół uczestniczyli w konkursie „Poznajemy okolice Rawicza”. Oprócz prac plastycznych zespoły uczniowskie opowiadały o obiektach, które wcześniej zwiedzili i demonstrowały prezentacje.
Siedem sześcioosobowych zespołów złożonych z piątoklasistów reprezentujących Szkoły Podstawowe nr 1, 3, 4, 5, 6 i 7 w Rawiczu oraz Szkołę Podstawową w Masłowie uczestniczyło w trzeciej konferencji ,,Kocham moje miasto'' zorganizowanej przez Towarzystwo Przyjaciół Rawicza, Koło Krajoznawczo-Turystyczne przy Szkole Podstawowej nr 3, Dom Kultury i Rawicką Biblioteką Publiczną. Impreza przebiegała pod hasłem ,,Poznajemy okolice Rawicza''.
Główną częścią konferencji były zajęcia warsztatowe w terenie, podczas których dzieci fotografowały okolice miasta. Odwiedziły Sierakowo, Masłowo, Szymanowo, Łaszczyn, Kąty, Dębno Polskie, leśniczówkę ,,Dębno''. Spotykały się z sołtysami, którzy przybliżali im historię i ciekawostki dotyczące zwiedzanych miejsc, rozmawiały z interesującymi ludźmi, najstarszymi mieszkańcami wsi, lokalnymi twórcami. Były w kilku tamtejszych firmach zapoznając się z ich działalnością. Po drodze oglądały zabytki, miejsca pamięci narodowej, przyrodę. Wszystko, co zaobserwowały uwieczniały na zdjęciach przygotowując ich opisy oraz charakterystyki odwiedzonych miejscowości. Relacje z wędrówki przedstawiły w ciekawy, niekiedy humorystyczny sposób wzbudzając zainteresowanie organizatorów imprezy i innych gości.
Tego typu imprezy popularyzują miasto i okolice, wpływają na pielęgnowanie lokalnych tradycji i wartości, pozwalają zachować regionalną tożsamość we wspólnej Europie.
Konferencję zakończyło zwiedzanie kościoła Andrzeja Boboli oraz prelekcja Janusza Hamielca, miejscowego regionalisty, dotycząca 200-lecia zakończenia budowy oraz poświęcenia rawickiego zboru ewangelickiego, a także 200. rocznicy śmierci Karla Gotharda Langhansa, projektanta tego kościoła.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |