Featured

22.10.2019 r. XIV Konferencja "Kocham Moje Miasto"

XIV Konferencja TPR "Kocham Moje Miasto"We wtorek, 22 października 2019 r. odbyła się XIV Konferencja "Kocham Moje Miasto".

Po raz czternasty Towarzystwo Przyjaciół Rawicza było organizatorem konferencji dedykowanej do uczniów klas V szkół podstawowych z terenu Rawicza. Tegoroczna XIV edycja konferencji pt. „ŚLADAMI POWSTANIA WIELKOPOLSKIEGO. MIEJSCA UPAMIĘTNIENIA WALK I WYDARZEŃ W 1919 ROKU", odbyła się w sali Witrażowej Domu Kultury.

Przebieg konferencji. Zbiórka uczestników w Domu Kultury.

1.    Wprowadzenie do konferencji, prelekcję o powstaniu wielkopolskim na ziemi rawickiej wygłosił Henryk Pawłowski.

2.    Piotr Domaniecki, wiceprezes TPR przydzielił zadania poszczególnym zespołom szkolnym.

• zadanie nr. 1 dla SP1 - cmentarz parafialny grupa l, prowadzący Pan Maciej Łukowiak
  • zadanie nr. 3 dla SP Sierakowo - Muzeum Ziemi Rawickiej grupa 2, prowadzący Pan Witold Giejdasz
  • zadanie nr. 5 dla SP 3, mural, ul. 17 Stycznia - Wały Powstańców Wlkp., ul. Stanisława Kamińskiego, prowadzący Pan Piotr Zaremba
  • zadanie nr. 6 dla SP 5 - cmentarz parafialny grupa 2, prowadzący Pan Henryk Pawłowski
  • zadanie nr. 7 dla SP 4 - pomnik Żołnierza Polskiego, prowadzący Pan Tomasz Dyba

3.    Wspólna fotografia wykonana w parku Domu Kultury.

4.    Rozpoczęcie spotkań drużyn w miejscu realizacji zadań.

5.    Powrót i rozpoczęcie warsztatów w sali Widowiskowej DK.

6.    Podsumowanie konferencji w sali Witrażowej.

Na zakończenie spotkania uczestnicy konferencji otrzymali pamiątkowe fotografie oraz wydawnictwo albumowe pt. "POWSTANIE WIELKOPOLSKIE 1918-1919 NA ZIEMI RAWICKIEJ. Historia i tradycja" wydane przez Muzeum Ziemi Rawickiej, a opracowane przez Henryka Pawłowskiego.

TPR ©2026 TPR